Dopravné značenie a dopravné zariadenia na novom diaľničnom úseku

19.06.2003 Celý región

V súvislosti s pripravovaným otvorením a spustením do prevádzky novovybudovaného diaľničného úseku D1 Beharovce - Branisko - Široké - Fričovce pribudnú v rám...
V súvislosti s pripravovaným otvorením a spustením do prevádzky novovybudovaného diaľničného úseku D1 Beharovce - Branisko - Široké - Fričovce pribudnú v rámci dopravného značenia a dopravných zariadení našej cestnej siete niektoré dopravné značky a dopravné zariadenia, ktoré neboli doposiaľ používané a vodiči Slovenskej republiky sa s nimi mohli stretnúť nanajvýš pri cestovaní po niektorých krajinách západnej Európy.

Vzhľadom k špecifiku časti úseku diaľnice D1, ktorým tunel Branisko bezpochyby je, bolo využitie predmetných značiek nevyhnutné a ich samotné používanie bolo legislatívne upravené vyhláškou MV SR č.342/2002, ktorou sa mení a dopĺňa vodičom už známa vyhláška MV SR č. 90/1997 Z. z.

V praxi to znamená, že pri jazde v rámci cestnej dopravy sa s pribúdajúcimi kilometrami budovaných diaľničných úsekov budeme čoraz častejšie stretávať s dopravným značením a dopravnými zariadeniami plne využívajúc ustanovenia predmetnej vyhlášky v znení jej neskorších noviel. Široká motoristická verejnosť, ktorá možno nepostrehla novelizáciu horeuvedenej vyhlášky, by sa mala pripraviť na to, že na novovybudovaných úsekoch diaľnic pribudnú v rámci dopravného značenia niektoré nové zvislé dopravné značky a cestná premávka bude riadená aj niektorými novými svetelnými signálmi.

V súvislosti s danou dopravnou stavbou budú použité napr. zvislé dopravné značky ako - príkazová dopravná značka „ Rozsvieť svetlá“ , ktorej rovnomenný text bol nahradený výstižným piktogramom, dopravné značky „ Telefón núdzového volania“ , „ Hasiaci prístroj“ a „ Núdzová odstavná plocha“ informujúce o mieste, kde je umiestnený telefón núdzového volania, hasiaci prístroj príp. o mieste vyhradenom pre núdzové státie vozidla.

Pribudli taktiež informatívne dopravné značky „ Tunel“ a „ Koniec tunela“ označujúce blízkosť vjazdu do tunela, kde platia pravidlá premávky na pozemných komunikáciách pre správanie sa v tuneli a miesto, kde sa táto platnosť končí. Riadenie cestnej premávky bude okrem známych svetelných signálov umožňujúcich a zakazujúcich vjazd vozidiel do jazdného pruhu (zelená šípka, červený kríž) realizované aj novým signálom žltej farby - „ Svetelná šípka doľava“ a „ Svetelná šípka doprava“ prikazujúcim opustenie jazdného pruhu vo vyznačenom smere. Novinkou vo zvislom dopravnom značení je aj použitie premenných dopravných značiek, osadených v jednotlivých úsekoch diaľnice vrátane tunela. Na týchto sú dopravné značky zobrazené na elektronickom alebo elektromechanickom paneli a ich význam môže byť podľa požiadavky zmenený alebo vypnutý, v závislosti od jednotlivých prevádzkových stavov tunela Branisko.

Novootvorená dopravná stavba Beharovce - Fričovce je vzhľadom k použitiu uvedených nových prvkov a najmä samotnému 5 km dlhému tunelu bezpochyby atraktívnou súčasťou našej cestnej infraštruktúry. Do prevádzky pribudol ďalší úsek pozemnej komunikácie, ktorý motoristom umožní podstatne zrýchliť a skvalitniť svoju jazdu a v tomto prípade snáď aj konečne odstráni obavy z prejazdu horským prechodom Branisko, ktorý bol neraz miestom kolízií, dopravných nehôd, nečakaných zdržaní a s tým spojenej nervozity a úmyselného porušovania pravidiel cestnej premávky.

K zachovávaniu bezproblémového užívania tohoto nového úseku sa však musia pričiniť aj jej samotný užívatelia - vodiči motorových vozidiel prechádzajúci touto stavbou. Ani pri sledovaní jednotlivých úsekov stavby netreba zabúdať na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Naďalej treba dbať na potrebnú opatrnosť pri jazde v cestnej premávke i pri sledovaní dopravného značenia, tak aby táto stavba čo najlepšie slúžila svojmu účelu, umožnila nám pohodlné cestovanie do každého z plánovaných cieľov a popri cestách nepribúdali ďalšie zbytočné kríže.

(Magdaléna Fečová - hovorkyňa KR PZ v Prešove)
 

Vyberte región